0
Winkelwagen

Welke koffiesoorten zijn er?

Er is veel gebeurd in koffieland in de afgelopen decennia. Van pruttelende brouwels in de late middeleeuwen tot hippe drankjes “third wave” in de coffee bars vandaag.

De meest populaire koffiedrankjes willen we graag aan je voorstellen.

KOFFIEDRANKEN


Gewoon, een bakkie filterkoffie

Zoals “vroeger”. Een doorloopkoffie met behulp van snelfiltermaling of opgieten zoals oma dat ook altijd deed. Naar smaak melk, koffiemelk, suiker of lepeltje Buisman toevoegen.

Espresso

Een uitvinding van begin 20e eeuw. Er was behoefte aan snellere bereidinging door de grote vraag naar koffiedranken. Stoomdruk werd gebruikt om de koffie door een filter heen te persen. De eerste espressomachines dateren ook uit die tijd. 

Een mooie espresso zetten is een uitdaging. Uiteraard vers gebrande koffiebonen gebruiken. De hoeveelheid (juist en vers gemalen) koffie (7-10 gram) in de filterbak doen. Op de juiste wijze egaliseren en aantampen is ook een vaak vergeten onderdeel. Dan is de watertemperatuur belangrijk. Te heet of te koud heeft een direct effect op de smaak. Ideale bandbreedte is 92 tot 96 graden Celcius. Vervolgens met de juiste druk (9-16 bar) en de juiste doorlooptijd (20-30 seconden) de perfecte extractie voor elkaar krijgen

Eén espresso (een shot, dit verklaart ook mede onze naam CoffeeShots) bevat 30 ml koffie.

Flink oefenen en variaties uitproberen!

O ja een groot misverstand is dat een espresso “zo sterk” is en een “super kick” geeft. Een espresso gemaakt van arabica bonen bevat behoorlijk veel minder caffeïne dan een bak “gewone” koffie van mindere kwaliteit (robusta) bonen

Tenslotte: zeg nooit EXPRESSO wink


Ristretto

Een ristretto is de Italiaanse benaming van een espresso met minder watervolume, meestal 20-22ml. Kortere doorlooptijd dan een espresso zorgt hiervoor. Typisch komen de zuurtonen meer naar boven bij kortere doorlooptijd. 


Doppio

Een doppio is de Italiaanse benaming van een dubbele espresso of double shot. Gebruik de dubbele filterbak van je espressomachine. De doorlooptijd is gelijk aan die van de espresso.


Lungo

Een caffè lungo is de Italiaanse benaming van een espresso met langere doorlooptijd. De extractietijd is langer waardoor meer bittere bestanddelen in de koffie komen.


Americano

Een caffè americano is de Italiaanse benaming van een espresso aangevuld met heet water. Let op dat je geen kokend water gebruikt, maar water uit de zetgroep! Andere tip is om eerst het hete water in het kopje te doen en dan de espresso te zetten. Dan houd je een mooie crema op de koffie!
 


Koffiedranken met melk


Macchiato

Een caffè macchiato is de Italiaanse benaming van een espresso met een klodder melkschuim erop. Let op dat je geen melk er in schenkt! Dat is een ander drankje.


Cortado

Een café cortado is de Spaanse benaming van een espresso met een kleine hoeveelheid  melk erin. Ook hier is de trend hiervoor microschuim voor te gebruiken. Latte art wordt dan wel een uitdaging, maar een hartje behoort zeker tot de mogelijkheden!


Cappuccino

Een Cappuccino is de italiaanse benaming van een espresso met gestoomde melk en melkschuim in een kopje van ongeveer 150-170 ml. Let goed op de verhoudingen. 1/3 is espresso, 1/3 is melk, 1/3 is schuim. De naam schijnt uit de monninkenhoek te komen. Cappucijner. De perfecte cappuccino heeft een witte schuim gelijkmatig verdeeld over oppervlakte, met een bruin randje (de crema) rondom langs de rand van het koffiekopje. Third wave koffiebars maken in plaats van deze traditionele opmaak liever latte art. Dit heeft ook onze voorkeur, aangezien je een romigere smaak geeft aan de cappuccino met microschuim als vervanging van grof schuim met hete melk.


Flat White

Een Flat White is een snel populair geworden melkdrank. Deze koffievariant komt uit Australië en is halverwege de jaren 80 ontstaan waarschijnlijk door het maken van een mislukte cappuccino. Een dubbele espresso wordt aangevuld met microschuim waardoor en een romiger mengsel ontstaat zoals ook hierboven bij de cappuccino uitgelegd. Dus géén schuim, alleen fluweelzacht microschuim. Flink walsen na opschuimen helpt totdat het microfoam mooi gaat glanzen.


Latte Macchiato

Een caffè latte macchiato is de italiaanse benaming van glas met opgestoomde melk en melkschuim die je even laat staan terwijl je een espresso maakt. Het schuim en de melk gaan wat scheiden. Giet de espresso er voorzichtig in en je krijgt een mooie gelaagde structuur. Melk onderin, espresso in het midden en schuim bovenop!

Geniet ervan!

 


Klik hier om direct naar onze shop te gaan.

  Arnoud Aalbersberg     12-05-2016 15:45     Reacties ( 0 )
Reacties (0)

Geen reacties gevonden.